Hundertwasserhaus Wien

Hundertwasserhaus - Kegelgasse 36-38, 1030 Wien, Oostenrijk

Het Hundertwasserhaus is een appartementencomplex in Wenen, Oostenrijk, gebouwd naar het idee en concept van de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser met architect Joseph Krawina als mede-schepper.

Hundertwasser reageerde met zijn creatie tegen de conventionele saaie architectuur van zijn tijdsgenoten. Hij wenste een architectuur die dichter bij de natuur stond, zonder onnatuurlijke rechte lijnen en met mooie kleuren en grillige vormen.

In 1983 begon Hundertwasser met de verandering van een sociaal appartementsgebouw in een kleurrijk wooncomplex met onregelmatige patronen en ramen met verschillende afmetingen.
Nadat het twee jaar later voltooid was, veroorzaakte zijn fantasierijke creatie heel wat consternatie en critici noemden het al snel kitch.
Ondanks (of misschien wel dankzij) die consternatie werd het Hundertwasserhaus, zoals het onder die naam al snel bekend werd, een grote trekpleister voor het grote publiek en weldra begon het gebouw bezoekers aan te trekken die het gebouw kwamen bekijken.

Het Hundertwasserhaus is compleet gerestyled met golvende lijnen, omdat Hundertwasser de rechte lijn ‘goddeloos’ noemde. Hij had ook het plan om de vloeren in het gebouw golvend te maken maar om praktische redenen werd dit nooit gerealiseerd.

Hundertwasser had ook geen goedkeuring over voor de louter functionele moderne architectuur. Hij demonstreerde zelfs tegen de rationele architectuur van Adolf Loos**. Dat was mede de reden dat het Hunderwasserhaus uitgerust werd met een goudkleurige ui-vormige koepel en versierd is met stucwerk en met in keramiek uitgevoerde pilaren.
Hundertwasser had de drang om de architectuur dichter bij de natuur te brengen en dat maakte hij niet alleen duidelijk door zijn gebruik van gebogen lijnen, maar ook door het gebruik van het vele groen dat hij integreerde door het planten van bomen en klimop op de terrassen.
De gevel van het Hundertwasserhaus is geschilderd in kleurrijke patronen. Op diverse plaatsen lijkt het stucwerk van de gevel gescheurd en daardoor is de originele gevel van het oude appartementengebouw zichtbaar.

**) Adolf Loos was een Oostenrijks architect uit het begin van de 20e eeuw. Loos werd geboren te Brünn in Moravië, thans als Brno gelegen in Tsjechië, maar destijds onderdeel van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Hij was de zoon van een steenhouwer.

Hundertwasserhaus Wien