Hundertwasser & Klimt in Amsterdam

Tentoonstelling van 22 April t/m 31 December 2022 in Amsterdam

Korte expositie: ‘Hundertwasser, in de voetsporen van de Wiener Secession’

Productie: Culturespaces Digital®
Creatief directeur: Gianfranco Iannuzzi
Grafisch ontwerp & animaties: Cutback

Onderdeel van de programmering in Fabrique des Lumières is de korte expositie ‘Hundertwasser, in de voetsporen van de Wiener Secession’.
Deze expositie, gecreëerd door Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardi, levert een indrukwekkende totaalervaring op van het werk van de Weense artiest Friedensreich Hundertwasser (1928 – 2000).

De kunstschilder en architect was sterk beïnvloed door de Wiener Secession en vertegenwoordigde een artistieke heropleving van de stroming in de twintigste eeuw. Zijn grote respect voor natuur en mens zijn terug te vinden in zijn schilderkunst en architectuur. Net als Gustav Klimt vervangt Hundertwasser het perspectief door kleine omkaderde vlakken en geeft hij de voorkeur aan levendige lijnen en onregelmatige vormen boven rechte lijnen.

 

 

De projectie ‘Hundertwasser’ levert een indrukwekkende totaalervaring op van het werk van de Weense artiest Friedensreich Hundertwasser (1928 – 2000).

Als schilder en architect was hij enkele decennia later de erfgenaam van de Wiener Secession. Hij belichaamde een artistieke opleving, die sterk beïnvloed was door de revolutie die Klimt teweeg had gebracht. Zijn schilderijen en architectonische werk, met het respect voor de natuur en de mens als uitgangsbasis, belichamen de bron van het leven en de elementen. Net als Gustav Klimt en Egon Schiele liet de kunstenaar het perspectief los en gebruikte hij in plaats daarvan een opeenvolging van vlakken, en net als hen gaf hij de voorkeur aan expressievere lijnen boven rechte lijnen, waardoor onregelmatige vormen ontstonden. “De rechte lijn is een door de mens gemaakt gevaar, omdat zij niets an doen heeft met de mens, het leven en de hele schepping”, zo rechtvaardigde hij die keuze ooit.

Hundertwassers schilderkunst is een explosie van kleur die de bron van het leven en de natuurlijke elementen belichaamt, in een eindeloze spiraal. Zijn artistieke werk met betrekking tot architecturale en menselijke uniformiteit wordt geherinterpreteerd met behulp van computergraphics en videoanimatietechnieken. De ruimte van Fabrique des Lumières wordt omgevormd tot een gefragmenteerde ruimte vol gedigitaliseerde beelden. De ideale stad van de kunstenaar komt geleidelijk aan tevoorschijn op de monumentale oppervlakken, in een groot dynamisch fresco dat vorm krijgt. Het wordt samengesteld uit vormen en kleuren die verschijnen op het ritme van de muziek. Onregelmatig gevormde ramen bieden zicht op felgekleurde schilderijen en lijnen creëren een utopische wereld, waarvoor de natuur de inspiratiebron vormde en waarin de mens centraal staat. Dwalend door de ruimte betreedt de bezoeker de enscenering en maakt hij door zijn aanwezigheid zelf ook deel uit van het werk.

Productie: Culturespaces Digital®
Creatief Directeur: Gianfranco Iannuzzi
Ontwerp: Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto, Massimiliano Siccardi
Grafisch ontwerp & animaties: Cutback

.

Hundertwasser, In de voetsporen van de Wiener Secession
Creatief Directeur: Gianfranco Iannuzzi
Ontwerp: G. Iannuzzi, R. Gatto, M. Siccardi
22 April t/m 31 December 2022
.

Pazzanistraat 37
1014 DB Amsterdam
+31 (0) 20 247 9500

https://www.fabrique-lumieres.com/nl

ONLINE TICKETVERKOOP