Hundertwasser visionaire architectuur

Atypische en visionaire projecten van Hundertwasser

MarktHalle in Altenrhein en Abensberg de Kulchbauer-toren, twee atypische en visionaire projecten van Hundertwasser. 

 

Hundertwasser Markthalle

De MarktHalle Altenrhein is een multifunctionele ruimte die wordt gebruikt voor verschillende doeleinden.

De markthal fungeert primair als een overdekte markt waar lokale boeren, producenten en handelaren hun producten kunnen verkopen. Hier kunnen mensen verse groenten, fruit, vlees, zuivelproducten en andere levensmiddelen kopen. Het biedt een ruimte waar de gemeenschap lokale producten kan ondersteunen en genieten van een levendige marktomgeving.

Naast de marktfunctie wordt de MarktHalle Altenrhein ook gebruikt voor andere activiteiten. Het dient als een ontmoetingsplaats en gemeenschapscentrum waar verschillende evenementen, tentoonstellingen, workshops en culturele activiteiten kunnen plaatsvinden. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor kunsttentoonstellingen, ambachtelijke markten, muziekoptredens, lezingen en andere sociale bijeenkomsten.

Het ontwerp van Hundertwasser is vaak gekenmerkt door kleurrijke en organische vormen, en de MarktHalle Altenrhein is daarop geen uitzondering. Het gebouw heeft een unieke uitstraling die bezoekers aantrekt en bijdraagt aan de levendige sfeer van de markt en andere evenementen die er plaatsvinden.

 

De Kuchlbauer-toren

Kuchlbauer toren in AbensbergWe vinden de favoriete vormen van  kunstenaar Hundertwasser terug in de toren.
Het was Leonhard Salleck, de brouwer en eigenaar van de fabriek, vriend en beschermheer van Hundertwasser, die hem vroeg om de werkplaatsen opnieuw in te richten en een toren te bouwen.
En de architect Peter Pelikan creëerde naast de brouwerij een museum als eerbetoon aan zijn vriend Hundertwasser die in 2000 is overleden.

De Kuchlbauer-toren, ook wel bekend als de Kuchlbauer’s Bierwelt toren, is een opvallend architectonisch en artistiek bouwwerk gelegen in Abensberg, Beieren, Duitsland. Het is ontworpen door de Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser, die bekend staat om zijn kleurrijke en fantasievolle ontwerpen.

De Kuchlbauer-toren is onderdeel van het Kuchlbauer’s Bierwelt-complex, dat een brouwerij, een museum en een biergarten omvat. De toren werd voltooid in 2010 en is een eerbetoon aan de brouwerijtraditie van Kuchlbauer.

Wat de toren zo opmerkelijk maakt, zijn de unieke artistieke elementen die eraan zijn toegevoegd. De gevel van de toren is versierd met mozaïeken, glas-in-loodramen en kleurrijke keramische elementen, die typisch zijn voor het werk van Hundertwasser. Het ontwerp is organisch en speels, met golvende lijnen, torentjes en kleurrijke ornamenten.

Daarnaast herbergt de toren de wereldberoemde Kuchlbauer-bierkroon, een vergulde kroon die een eerbetoon is aan de bierbrouwerijtraditie. Deze kroon (gouden koepel) is te bewonderen op de top van de toren en is een belangrijk symbool geworden voor zowel de brouwerij als de stad Abensberg. Binnenin de kroon  bevindt zich een observatieplatform waar bezoekers een panoramisch uitzicht over Abensberg en de omgeving kunnen ervaren.

De Kuchlbauer-toren is een populaire toeristische attractie geworden, waar bezoekers kunnen genieten van de unieke architectuur, de kunstwerken en het uitzicht. Het is een fascinerend voorbeeld van de artistieke visie van Hundertwasser en heeft bijgedragen aan de culturele identiteit van Abensberg.