Oostenrijk: De natuurlijke architectuur van Friedensreich Hundertwasser

Het Hundertwasserhaus is een van de bekendste werken van de Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser.

In Wenen kunnen de bewoners van het Hundertwasserhaus genieten van de zon op uitgestrekte daktuinen en dat midden in de stad! Dit werd mogelijk gemaakt door Friedensreich Hundertwasser.
In deze video verschillende architectuur projecten van Hundertwasser in Oostenrijk.

 

Het Hundertwasserhaus Wien, ook wel bekend als het Hundertwasser House, is een opvallend residentieel gebouw gelegen in Wenen, Oostenrijk. Het is een van de bekendste werken van de Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser.

Webmaster op het dak van het Hundertwasserhaus Wien
Webmaster op het dak van het Hundertwasserhaus Wien. Voor meer info: Klik op foto

Het Hundertwasserhaus Wien werd gebouwd tussen 1983 en 1985 en is ontworpen met als doel een harmonieuze relatie tussen mens, natuur en architectuur te creëren. Het gebouw kenmerkt zich door kleurrijke gevels, golvende lijnen en een overvloed aan vegetatie. Het heeft geen rechte lijnen en geen uniforme ramen, waardoor het een organische en speelse uitstraling krijgt.

Een opvallend kenmerk van het Hundertwasserhaus is de verscheidenheid aan planten die aan de gevels groeien. Er zijn meer dan 200 bomen en struiken geplant, waardoor het gebouw een levendige en groene uitstraling heeft. Hundertwasser geloofde sterk in de integratie van natuurlijke elementen in de architectuur om de relatie tussen mens en natuur te herstellen.

Het gebouw bestaat uit 52 appartementen, verdeeld over verschillende verdiepingen. Elk appartement heeft zijn eigen unieke kenmerken en individuele artistieke accenten, waardoor een gevoel van individualiteit en creativiteit wordt bevorderd. Het Hundertwasserhaus is erg populair bij zowel de bewoners als de bezoekers van Wenen vanwege de unieke en kleurrijke esthetiek.

Daarnaast herbergt het Hundertwasserhaus ook een museum genaamd “Kunst Haus Wien”, dat is gewijd aan het werk van Friedensreich Hundertwasser. Het museum biedt een uitgebreide collectie van zijn schilderijen, grafische werken, architectuurontwerpen en andere artistieke creaties.

Het Hundertwasserhaus Wien is een iconisch voorbeeld van de architecturale visie van Hundertwasser, waarin hij streefde naar een harmonieuze en duurzame relatie tussen mens, architectuur en natuur. Het is uitgegroeid tot een belangrijke bezienswaardigheid en een symbool van de stad Wenen.

Hundertwasserhaus Wien